Стартъпът от Далас Colossal Biosciences съобщи, че е разшифровал целия геном

...
Стартъпът от Далас Colossal Biosciences съобщи, че е разшифровал целия геном
Коментари Харесай

Стартъп ще съживява птицата додо

Стартъпът от Далас Colossal Biosciences заяви, че е разшифровал целия геном на изчезналата през 17-и век птица додо и може да я пресъздаде. Същата компания желае да сътвори отново тасманийския вълк и един от типовете мамути.

Но стартъпът има доста работа, преди додо да " оживее ". Учените не могат да основат птицата, те би трябвало да измислят по какъв начин да вметнат додо-специфични гени в ембриона на съществуващо животно, написа Business Insider.

„ Следващата стъпка е да се съпостави генетичната информация с гени на тясно свързани птици като Никобарския гълъб с цел да се разбере тъкмо кои додо разновидности основават додо “, сподели Бет Шапиро, водещият генетик на плана, пред CNN. Шапиро прибавя, че крайният проект на стартъпът  е да върне тези птици в Мавриций, където са живели преди хората да ги изтребят.

Планът е „ доста, доста провокационен “, съобщи Guardian Ян Бърни, заместник-директор на Европейската лаборатория по молекулярна биология, която не взе участие в плана. Въпреки че беше доста сложна задача, компанията съумя да събере спомагателни 150 милиона $ за плана. Според Bloomberg тази последна инвестиция прави оценка стартъпът на 1,5 милиарда $.

„ Има ясни етични въпроси за основаване на тип, който е предопределен да бъде пуснат в природата. Някои хора считат, че в случай че може да се направи нещо, то би трябвало да се направи. Но не съм сигурен каква тъкмо е задачата на всичко това и дали това в действителност е най-хубавото систематизиране на ресурсите. Първо би трябвало да спасим типовете, който имаме, преди да изчезнат “, счита Бърни.

Colossal Biosciences твърди, че посредством това проучване желае да помогне за запазването на съществуващите типове.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР